Brasilien

Brasilien möts av stort intresse de närmaste åren!
Bokmässan i Göteborg september 2014 hade Brasilien som fokusland.
Flera av de främsta författarna kom till Göteborg och i samband med Bokmässan skulle också Brasiliens författarfotbollslandslag (!) ha spelat mot de svenska motsvarigheterna!
På Ullevi? Nja, det blev en annan match på Heden.
Allt är inte bara samba och fotboll och därför är det här den bok du bör läsa för att få en klar och överskådlig helhetsbild av Brasilien! Även långt efter det att fotbollsVM och Olympiad är minnen blott.
Först skrev jag en reseguide om hela det vidsträckta landet.

Sedan kom í maj 2014 min nyutgåva av "Se Brasilien" !

I juni 2014 skulle jag ha varit i Rio och haft en bra plats på Maracaná.

Du idrottsintresserade vet väl att Fotbolls-VM pågick i 12 städer i Brasilien år 2014 ? Europa ställde upp med 13 lag och Sverige hade ett miserabelt försvarasspel och missade äventyret. Vem segrade ?
Två år därefter hölls de Olympiska Spelen i Rio de Janeiro i augusti 2016. Vem vann fotbollsturneringen och vem vann 100-metersloppet i finalen?
Tre veckor efteråt hölls de Paraolympiska Spelen i september 2016, i och omkring Rio de Janeiro.Oavsett olympiska spel är det synnerligen klokt att inköpa en bok och lära mer och mycket om landet och få större utbyte av resan och vistelsen i detta underbart facinerande land!
Du får läsa om människorna, om djurlivet, om politiken - ja den är hett omtalad nu - och ekonomin och landets enorma naturtillgångar och om Amazonas där jag rest runt med buss rakt ut i det okända och med båt på den ofantliga floden.

Jag hälsar president Luíz Inácio Lula da Silva välkommen till Sverige. Ja, faktiskt, vi var summa tre personer där vid Hovstallet som unisont ropade BEM VINDO A SUÈCIA SENHOR PRESIDENTE !

Amerigo Vespucci, som utforskade Brasiliens kuster i början av 1500-talet, berättade för Lorenco de Médici att  "träden var av sådan skönhet och så ljuva att se på att vi trodde oss vara i paradiset på jorden  ..."

Och många solvarv senare ...

Vi reser. Vi reser från vår hembygd. Vi reser för att se andra bygder. Tillhör vi ändå vår hembygd? Är det inte så som Sokrates svarade på frågan, "jag tillhör världen"?
Lyriskt kan vi säga att vi tillhör vår längtans bygd. Bortse från nationsgränser, det är din uppväxtmiljö som är din hemvist på jorden! Hemma eller där borta. Där vi vill vara.
Dit vi senare i livet drömmer oss. Där vi i fantasin mantalsskriver oss. Jag valde att bege mig ett år till Brasilien. Från min hembygd Jämtland och Stockholm och Lidingö. Till ett av mina drömmars mål...

Det var då det ...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.